Слушай:

128 kbps

Current track

Title

Artist

Background

Норвегия първа в света изключва FM радиото

Written by on 12.01.2017

Норвегия ще бъде първата държава в света, изцяло преминала към цифрово радио. От следващата седмица Норвегия възнамерява постепенно да изключва мрежата от FM радиопредаватели.

Интересно е, че 66% от норвежците са против изключването на FM радиото и само 17% поддържат това непопулярно решение на парламента.

Безпокойство предизвиква фактът, че около 2 милиона норвежки автомобили все още не са оборудвани с цифрови радиоприемници. Критиците на тази идея твърдят, че хората могат да пропуснат важни съобщения за извънредни ситуации и резки промени на климатичната обстановка, които досега се съобщаваха винаги чрез радиото.

Въпреки това, правителството на Норвегия реши да не отлага изключването на твърде стария FM формат, въведен още през 50-те години на миналия век. Цифровите радиопредаватели могат да излъчват повече канали с по-малко енергия и с висококачествен аудиосигнал, който няма характерните за FM смущения.

Към 2020 година FM излъчването е планирано да се прекрати в Швейцария. Дания и Великобритания също разглеждат възможността за преход към цифрово радио. Според британските специалисти, към края на 2017 година повечето от половината англичани ще използват цифровия формат.

Източник: Kaldata


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *